november 15, 2024

Kínai citromos csirke

Kínai citromos csirke

Fotó: asianfoodnetwork.com

Az ázsiai konyha egyik jellegzetes technikája, hogy a húsokat vékony csíkokra vágják, s forró olajban gyorsan kisütik, de nem egyszer, hanem kétszer. Így készül a kínai citromos csirke is, ami egy hagyományos Kantoni étel.

Az első sütést előre el lehet végezi, ez megkönnyíti az ebéd vagy vacsora készítését.

Hozzávalók

50 dkg csirkemell filé
1 tojássárgája – felverve
1 ek. víz
2 tk. szójaszósz
2 tk. rizsbor
3 tk. kukorica vagy étkezési keményítő
Extra kukorica keményítő
Mogyoró olaj

Citromos szósz

80 ml frissen facsart citromlé
2 ek. víz
1 ek. rizsbor
1 tk. cukor
2 tk. kukoricakeményítő
1 ek. víz
4 újhagyma, vékony karikákra vágva

Elkészítés
A csirkemelleket vágjuk fel 1 cm vastagságú csíkokra. Habverővel keverjük el a tojássárgát, vizet, lisztet, rizsbort és szójaszószt. Öntsük le a csirke csíkokat, keverjük el, majd pihentessük 10 percig.

A csirkecsíkokat forgassuk meg az extra lisztben és helyezzük őket egyenként egy tányérra. Wokban melegítsünk fel kb. 5 cm olajat, s amikor forró, tegyünk bele annyi csirkecsíkot, hogy az olaj elfedje. Süssük ki őket aranysárgára, majd csepegtessük le papírtörlőn. A csirkecsíkokat pihentessük addig, amíg a citromos szószt elkészítjük.

Egy másik serpenyőbe öntsük össze a citromlevet, rizsbort és cukrot, s főzzük fel, ill. kevergessük, amíg a cukor elolvad. Az extra vizet keverjük el a kukoricaliszttel és öntsük a sziruphoz. Forraljuk fel megint és kevergessük 1-2 percig. Amikor egy sűrű szirupot kapunk, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni.

A wokból öntsük le a kihűlt olajat és töröljük ki. Melegítsük fel megint, s amikor forró, öntsünk bele friss olajat és süssük át ismételten a csirkecsíkokat, kb. 2 percig. Ez alkalommal ropogóssá sütjük, akkor jó, ha barna lesz, de nem égett. Csepegtessük le papírtörlőn. Tálaljuk nagy tányéron, öntsük le a citromos sziruppal és dekoráljuk az újhagyma szeletekkel.

Fotó: asianfoodnetwork.com