Az ázsiai konyha egyik jellegzetes technikája, hogy a húsokat vékony csíkokra vágják, s forró olajban gyorsan kisütik, de nem egyszer, hanem kétszer. Így készül a kínai citromos csirke is, ami egy hagyományos Kantoni étel.
Az első sütést előre el lehet végezi, ez megkönnyíti az ebéd vagy vacsora készítését.
Hozzávalók
50 dkg csirkemell filé
1 tojássárgája – felverve
1 ek. víz
2 tk. szójaszósz
2 tk. rizsbor
3 tk. kukorica vagy étkezési keményítő
Extra kukorica keményítő
Mogyoró olaj
Citromos szósz
80 ml frissen facsart citromlé
2 ek. víz
1 ek. rizsbor
1 tk. cukor
2 tk. kukoricakeményítő
1 ek. víz
4 újhagyma, vékony karikákra vágva
Elkészítés
A csirkemelleket vágjuk fel 1 cm vastagságú csíkokra. Habverővel keverjük el a tojássárgát, vizet, lisztet, rizsbort és szójaszószt. Öntsük le a csirke csíkokat, keverjük el, majd pihentessük 10 percig.
A csirkecsíkokat forgassuk meg az extra lisztben és helyezzük őket egyenként egy tányérra. Wokban melegítsünk fel kb. 5 cm olajat, s amikor forró, tegyünk bele annyi csirkecsíkot, hogy az olaj elfedje. Süssük ki őket aranysárgára, majd csepegtessük le papírtörlőn. A csirkecsíkokat pihentessük addig, amíg a citromos szószt elkészítjük.
Egy másik serpenyőbe öntsük össze a citromlevet, rizsbort és cukrot, s főzzük fel, ill. kevergessük, amíg a cukor elolvad. Az extra vizet keverjük el a kukoricaliszttel és öntsük a sziruphoz. Forraljuk fel megint és kevergessük 1-2 percig. Amikor egy sűrű szirupot kapunk, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni.
A wokból öntsük le a kihűlt olajat és töröljük ki. Melegítsük fel megint, s amikor forró, öntsünk bele friss olajat és süssük át ismételten a csirkecsíkokat, kb. 2 percig. Ez alkalommal ropogóssá sütjük, akkor jó, ha barna lesz, de nem égett. Csepegtessük le papírtörlőn. Tálaljuk nagy tányéron, öntsük le a citromos sziruppal és dekoráljuk az újhagyma szeletekkel.
Fotó: asianfoodnetwork.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Sztrapacska
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma