július 14, 2024

Magyar vadász kapta a vadászat és természetmegőrzés „Nobel-díját”

Hidvégi Béla

Hidvégi Béla Alapítvány Facebook oldala

Hidvégi Béla világjáró magyar vadász kapta a vadászat és természetmegőrzés „Nobel-díjaként” emlegetett Weatherby-díjat az egyesült államokbeli Dallasban.

HIDVÉGI BÉLA NEVE EGYET JELENT A VADÁSZAT ÉRTÉKÉNEK FENNTARTÁSÁVAL

Az 1936-ban Nagyszénáson született Hidvégi Béla 1956-ban emigrált az Egyesült Királyságba. Szenvedélyes vadászként öt kontinensen számos világrekord trófeát ejtett, miközben rengeteget tett a vadvédelem, a természetmegőrzés és a vadászat értékének fenntartása érdekében.

Több száz darabból álló trófeagyűjteményét a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozta, amely határozatlan időre kölcsönözte a gyűjteményt a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumnak és a soproni Erdészeti Múzeumnak.

TRÓFEAGYŰJTEMÉNYE LEGENDÁS

Öt földrész vadvilágát felölelő trófeagyűjteménye a maga nemében a világ egyik leggazdagabb és leglátványosabb múzeumi kollekciója. Kollekciója több mint száznyolcvan, teljes életnagyságában kidolgozott, élethű környezetében kiállított példányt tartalmaz. Hidvéginek a fiatal nemzedékek, a kezdő vadászok és a leendő szakemberek oktatásában, mind a széles körű ismeretterjesztésben játszott szerepe is roppant jelentős. A tapasztalt vadászutazók számára pedig példamutató is.

Hidvégi Béla több nemzetközi vadászati díj mellett immár mindhárom legjelentősebb nemzetközi vadászati díj birtokosa.

2016-ban Pantheon-díjat, 2021-ben Conklin-díjat kapott, most pedig átvehette a Weatherby-díjat.

2013-ban pedig addigi munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét is.

A WEATHERBY-DÍJRÓL

A Weatherby-díjat évente ítélik oda a vadászat és a természetmegőrzés területén elért kiemelkedő teljesítményért, életműért. A díjat odaítélő Weatherby Alapítvány célkitűzése az ifjúság és a nemvadászó közvélemény oktatása az etikus vadászat jótékony szerepéről és a vadvédelemhez való hozzájárulásáról.

A Weatherby Alapítvány dallasi díjátadóján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is jelen volt. A politikus Hidvégi Béla tevékenységét méltatta, aki első magyarként vehette át az elismerést. Kiemelte azt is: egy magyar ember számára az a hír, hogy Hidvégi Bélát választották a 2023-as év Weatherby-díjasának,

olyan, mint egy éven belül egy harmadik Nobel-díj.

Forrás: Lelépő

Kiemelt kép: Hidvégi Béla Alapítvány Facebook oldala