július 14, 2024

Már azelőtt ágyban lesznek, hogy azt mondanád, „lámpaoltás”: 6 tipp, hogy gyermeked ágyát mágnessé varázsold

illatos altato

A gyerekek ágyba juttatása egy bizonyos kortól kezdve nehezebbnek tűnik, mint egy maratoni futás. Még egy mese, pisilés, ivás, körbe-körbe. De mi van akkor, ha már azelőtt ágyban vannak, mielőtt megkérnéd őket? Motiváld őket titokzatos illatokkal, magával ragadó zenével és puha felületekkel.

Illatos altató

A kellemes illatok megkönnyítik az elalvást. Hogyan kerüljenek a gyerekszobába? Biztonsági okokból a klasszikus gyertyás aromalámpákat ki kell zárnunk ebből a képletből. Vannak azonban modern (és mindenekelőtt biztonságos) társaik, ilyen például a gyermek aromadiffúzor. Előnye a könnyű használat – csak vizet és az ajánlott mennyiségű illóolajat kell hozzáadni, majd bedugni a konnektorba. Sok elektromos aromadiffúzor automatikusan kikapcsol, amikor az összes víz elpárolgott, és ezzel nyert ügyünk van – nem kell felkelni lefekvés után. És hogy milyen illatok segítenek elaludni? Ilyenek például a nyugtató levendula, római kamilla, bergamott, cédrusfa vagy citromfű.

Tapéta a fantáziánk mélyéből

A tapéta, amelyet a gyermek félig csukott szemhéjakkal néz az ágyból, felgyorsíthatja az álomországba vezető utat. Játsszunk kedvenc meséjük vagy évszakuk motívumaival, csak óvakodjunk a rikító színektől és akciójelenetektől, ezek ingerlő hatásúak lehetnek. Merítsünk ihletet Hans Christian Andersen meséinek festői tájaiból, vagy válasszunk olyan tapétát, amely ízlésesen megörökíti a természet egy darabját. Egy elvarázsolt erdő vagy havas táj látványa sok nyugtalan lelket megnyugtat.

Puha ágynemű, mint a tündérmesék kapuja

Elég egy puha űrbéli ágynemű szett, és a bolygóközi álom formát ölt. Talán még szó szerint is – a piacon ma már 3D-s hatású ágyneműket is találunk. Nem vagy biztos a motívumban? Válassz karácsonyi ágyneműt, amelyek már önmagában is varázslatos. Válassz tompa árnyalatokat, ezek segítenek megnyugodni alvás előtt. Figyelj az anyagra is – a pamut, a lenvászon vagy a tencel ideális hőkomfortot biztosít a melegben alvóknak. A téli álmot alvók a flanel vagy a frottír vászon alatt fognak felmelegedni.

illatos altato2

Mágikus melódiák

A szüleid dúdoltak neked lefekvéskor? Volt benne valami igazság – vannak tanulmányok, amelyek szerint jótékony hatású, ha elalvás közben relaxáló dallamokat hallgatsz. Ha nehezedre esik esténként elaludni vagy altatni, segítségünkre lehet a mai technológia. Esetleg olyan hangszórókkal, amelyek fehér zajt vagy természeti hangokat játszanak le. Az altatódalokat tartalmazó repertoárral rendelkező hangszóró is megteszi a hatását. Némelyik még világít is, így két legyet üthetsz egy csapásra. Válassz tetszetős dizájnnal rendelkező hangszórót, esetleg gyermekünk valamelyik kedvenc állata alakjában.

Pislogó fények

A nyugtalan alvás elkerülése érdekében érdemes az ingerek mennyiségét minimálisra csökkenteni. Ez vonatkozik a fényre is, amely éjszaka rontja a pihenés minőségét. Annak érdekében, hogy ne féljen a gyermek a sötétben, kössünk kompromisszumot – éjszakai fényt. Különböző formákban és dizájnban kaphatóak. A gyerekek szemhéja is varázslatosan elnehezül a lebegő hold láttán – válasszunk akár modern vetítőlámpák közül.

Ágy autóversenyzőknek és hercegnőknek egyaránt

Egy meseágy segítségével gyermekeink már elalvás előtt álmodni fognak. A tetővel ellátott ágyhba már anélkül beszaladnak, hogy neked kellene odaküldened őket. És mi a helyzet a versenyautó, a kastély vagy akár a hintó alakú ágyakkal? A piacon számos valóra vált gyermekálmot találsz. Olcsóbb és bevált megoldás a különböző módokon kialakított bunker. Egy vonzó privát tér, ahová a szülők nem látnak be, otthon is könnyen elkészíthető – lógassunk fel egy egyszínű lepedőt vagy lepedőt az emeletes ágyról lefelé, vágjuk le az alját (ez lesz a bejárat), és fessünk rá  ablakokat. Helyezzük át a matracot a bunkerbe, és helyezzünk bele világítást. Kezdődhet a kalandos alvás a bunker alatt!