július 21, 2024

Megkezdődött az állatjóléti támogatás kifizetése a méhészeknek

méhész kaptár méh

MTI/Rosta Tibor

Az Európai Unióban elsőként Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, melyet 890 ezer méhcsalád után igényeltek a gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként, mert elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biológiai sokféleség fenntartása és a biztonságos élelmiszerellátás elképzelhetetlen a méhek nélkül – tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a méhészet az agrárium egyik legkisebb, de egyben legfontosabb ágazata is. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel segíti az egészséges méhállományok fenntartását – közölte.

A Magyar Államkincstár első körben több mint 3000 méhész számára kezdi meg a kifizetést, csaknem 1 milliárd forint értékben – tájékoztatott a miniszter a közlemény szerint.

Hangsúlyozta: célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére ugyanis az uniós agrárminiszterek legutóbbi brüsszeli ülésükön egyetértettek abban, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát.

Nagy István kiemelte, hogy az uniós mézpiac megtisztításának szorgalmazása mellett az Agrárminisztérium kiemelt segítséget nyújt a méhészet számára a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó támogatási időszakában, valamint a nemzeti támogatási rendszerben egyaránt.

MTI