július 17, 2024

Miért sárgul az orchidea levele?

orchidea

Manapság gyakori a napfényes ablakpárkányokon sorakozó különféle színű és fajtájú orchideák látványa. A közhiedelemmel ellentétben a gondozása nem olyan bonyolult. Azonban a megfelelő tartás ellenére is orchideáknál így a lepke orchideánál is gyakran tapasztalható a levelek sárgulása. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb okokat.

Az orchidea levelek sárgulásának lehetséges okai

Az orchidea fajok közül a lepke orchidea Phalaenopsis hibridek a legnépszerűbbek, amelyeket kifejezetten az otthonokban valótartásra fejlesztettek ki. A Phalaenopsis fajoknál is gyakran tapasztalható, hogy a legalsó, legidősebb levelek elkezdenek sárgulni, a levéllemezeken barna foltok jelennek meg, majd egy idő után elhalnak.

Élettani folyamat/ a növény elöregedése

 Ha a sárgulással egy időben új levelek is fejlődnek, akkor semmi ok az aggodalomra, hiszen ez természetes élettani folyamat, valószínűleg sok energiát von el a növénytől a virágzás.

Miért sárgul az orchidea levele

Egyes fajok, mint például az álhagymát termelő Dendrobium 3-4 év múltán, a virágzás befejeződése után elpusztul.

Nem megfelelő hőmérséklet

A legtöbb orchidea faj tartásához 20-22 Celsius fok az ideális, mind az ennél magasabb, mind az ennél alacsonyabb levegőhőmérséklet levélsárgulást okozhat.

Túlöntözés

Az orchidea nem megfelelő öntözése – a túlöntözés, gyakran vezet a levelek sárgulásához.

Kiszáradás, páratartalom hiány

Ha túl magas a hőmérséklet, és nem megfelelő a páratartalom (túl alacsony), az gyakran okozza a levelek ráncosodást, sárgulását, illetve a kiszáradását.

Nem megfelelő fényviszonyok

Különösen a rövidnappalos évszakokban fordul elő, amikor alacsony a természetes fény mennyisége, így a fényhiány gyakran okozza a levelek sárgulását. Hiba, ha tavasszal nem óvjuk a hirtelen erőteljes napfénytől, amely könnyen megégeti a leveleket, és gyógyíthatatlan sárga, majd barnuló, feketülő foltokat okoz.