június 17, 2024

Mikulásvirág gondozása

mikulásvirág

A mikulásvirág a téli ünnepkör legnépszerűbb szobanövénye, fő ékességét és egyben különlegességét nem a virága, hanem a színes fellevelek adják. Gondozása nem egyszerű, főként a páraigénye és a fényigénye miatt, ezért általában szezonális növényként tartják.

A mikulásvirág jellemző tulajdonságai

A téli hónapokban, főként ádvent környékén sokan vásárolnak mikulásvirágot az otthonukba, de gyakran díszítik vele az ádventi koszorút is. A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) rövidnappalos növény, eredeti élőhelye Mexikó, ahol akár 2-3 méter magasra is nő. Impozáns megjelenését a fény hatására kialakuló, különböző színárnyalatú felleveleknek köszönheti. A nemesítésnek köszönhetően nemcsak piros, hanem krémszínű, rózsaszín, bordó és sárga színekkel is találkozhatunk.

mikulásvirág

Az életciklusáról tudni kell, hogy februárra általában elvirágzik és tavasz közepére a felleveleit is ledobja – amennyiben megéri, mivel meglehetősen nehéz az élőhelyéhez hasonló klimatikus viszonyokat megteremteni. A mikulásvirágra jellemező, hogy jól alkalmazkodik a fényviszonyokhoz: a világos órák növekedésével erőteljes fejlődésbe kezd, és ahogy rövidülnek a nappalok, úgy hozza a virágát karácsony környékén.

Tippek a mikulásvirág gondozásához

A mikulásvirág tartása nem könnyű, nehéz megteremteni a megfelelő körülményeket. Hogy sikeres lesz-e a tartása, az már a vásárláskor eldől. Mindig olyan példányt válasszunk, amely első ránézésre is egészséges: a fellevelek üde zöld színűek és nincs felkopaszodva sem. A fonnyadt, sárguló példányokat nem ajánlott megvásárolni, mivel ezek a tünetek a nem megfelelő tárolásra és fényviszonyokra utalnak.

mikulásvirág

Mindezek ellenére érdemes próbálkozni, maga a gondozása nem bonyolult, de rendszerességet kíván. Ültetőközegül enyhén savanyú tőzeges virágföldet válasszunk. Akkor öntözzük, ha kiszáradt a földje, a túlöntözésre és a pangó vízre érzékeny. Meleg, napfényes helyre állítsuk, olyan helyre ahol nem éri huzat. Ajánlott párásítani a környezetét, különösen a száraz levegőjű lakásokban. Májustól szeptemberig kéthetente tápoldatozzuk.