április 24, 2024

Mikulásvirág virágoztatása, gondozása

mikulásvirág

A mikulásvirág advent környékén a legkedveltebb szobanövények egyike, amely impozáns megjelenését főként a színes felleveleinek köszönheti. A virágoztatása nem bonyolult, csak pár szabályt kell betartani. Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek segíthetnek, hogy a karácsonyt túlélje.

Tippek a mikulásvirág helyes gondozásához

A fejlődésük alapján a növények általában három csoportba sorolhatók. Egyes fajták közömbösek a nappalok hosszúságára, míg a növények egy része a rövidnappalos, míg mások a hosszúnappalos kategóriába tartozik. Az utóbbiaknak csak 12 óránál rövidebb sötétségre van igényük, ide sorolhatók például a liliomfélék, a harangvirág, vagy a szegfű. Kedvelt rövidnappalos növény például a kávécserje, a krizantém, a korallvirág és a mikulásvirág.

Mikulásvirág virágoztatása

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a rövidnappalos növények közé tartozik, így a virágzásához fél napnál kevesebb fényre van szüksége. Ezt az élettani ciklust sem mesterséges fény, sem a beszűrődő utcai közvilágítás ne zavarja meg. A virágzásához már szeptembertől olyan helyre állítsuk, ahol csak 12 óránál kevesebb fény éri. Jó megoldás, ha sötét helyiségbe visszük, illetve letakarjuk este 5-6 óra körül másnap reggel 8-9 óráig.

Hogyan lesz piros a mikulásvirág?

A fellevelek különféle színárnyalatúak, krémesek, sárgák, rózsaszínűek, de a piros szín a legkedveltebb. A zöld levelek elszíneződéséhez nappal kb. nyolc óra időtartamig fényt, éjszakára pedig fénymentes viszonyokat biztosítsunk a számára. Ha beindul a fellevelek elszíneződése, akkor már elhagyható a takarása.

Mikulásvirág virágoztatása

A mikulásvirág szállítása

Mindig egészségesnek tűnő mikulásvirágot válasszunk, kókadt levelű példányokkal kár kísérletezni. A huzatra, és a téli hidegre rendkívül érzékeny, ezért már a hazaszállítás idejére is csomagoljuk be papírba alaposan.

Miért sárgul a mikulásvirág levele?

Valószínűleg a hideg levegő (15 Celsius fok alatti), illetve pangó víz okozhatja.

Miért hullik a mikulásvirág levele?

Általában túlöntözés, kevés tápanyag okozza, de ha már zölden lehullanak, azt okozhatja a túlzott napfény, vagy a kiszáradás is.

Miért lankad le a mikulásvirág levele?

Általában a kevés tápanyag és a gyökérközeg kiszáradása okozza.