június 17, 2024

Mire jó a marhatrágya?

marhatrágya

A kert különböző részein nagyon fontos a helyes trágyázás, hiszen az értékes beltartalmú termés feltétele a megfelelő összetételű tápanyagban gazdag termőföld. A komposztált marhatrágya előnye, hogy a tápanyagban gazdag szerves anyagot a növények bármelyik évszakban könnyen hasznosítják.

A növényeknek négy fő tápanyagra van szükségük számos nyomelem mellett- igaz eltérő mennyiségben, amelyet a növény az aktuális igénye alapján hasznosít, független attól, hogy ez szerves vagy szervetlen eredetű. A nitrogén a fehérjék legfontosabb összetevője, egyben gyorsítja a növekedést. A magnézium legfontosabb eleme a klorofillnak a nitrogénnel együtt. A káliumnak a gyümölcsérlelésben van szerepe, a foszfornak pedig a virágzásban.

A jó marhatrágya jellemzője

marhatrágya

A kertészetekben, gazdaboltokban különféle marhatrágyát árusítanak, jól kezelhető zsákos kiszerelésben. Azonban a gyártók termékei mind minőségileg, tápanyagtartalom alapján és komposztálási technológiájában különbözik. Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni, mivel a termékek beltartalom különbsége akár 10-30- szoros is lehet.

A gyengébb minőségű marhatrágyafélék jellemzően kellemetlen szagúak, állaguk darabos és jóval alacsonyabb a tápanyag tartalmuk.

A szabadtartásból, istállóból kikerülő depóniált szarvasmarhatrágya jellemezője, hogy mentes kellemetlen szagoktól, illetve idegen anyagoktól mentes komposztált trágya.

A BIO minősítésű ellenőrzött trágya jellemzője, hogy kimutatható mennyiségben nem tartalmaz antibiotikumokat, hormonokat, és az emberi szervezetre káros anyagokat. Előnye, hogy könnyen kijuttatható, és nem csak a talajszerkezetet javítja, de a talajélet is aktívabb lesz, így a felvehető tápanyag mennyiség is magasabb lesz.

Melyik jobb, a brikettált marhatrágya, vagy a komposztált marhatrágya?

Kedvelt a pelletált, brikettált marhatrágya, amely könnyen kiszórható szerves anyag, viszont ennek hátránya, hogy jóval többet kell kijuttatni belőle, és nem ajánlott étkezési célú növényeknél az antibiotikum, hormon, és nehézfém tartalma miatt.

A komposztált marhatrágya előnye, hogy a tápanyagban gazdag szerves anyagot a növények bármelyik évszakban könnyen hasznosítják. Időjárástól függően nagyjából 3-4 hét szükséges ahhoz, hogy a trágya a talajban szétoszlódjon. A Flora BIO komposztált marhatrágya egyedülálló BIO minőséget képvisel Európa szerte. A Fertő-Hanság Nemzeti Park extenzív tartású szürke marha trágya az alapanyaga, amely szagtalan, és széles körben használható fel, így zöldség és dísznövényeknél, fűmag vetéséhez, dísznövényekhez, és a szőlő, gyümölcstermesztésben egyaránt.