május 20, 2024

Geotextília használata

geotextil

A geotextília használata egyre jobban terjed, amely költséghatékony módon javítja a kert és a talaj minőségét. Jól használható erősítés céljából a különböző földszerkezetek megerősítésére és felesleges víz elvezetésére. Általában kertekben fenyőkéreg mulccsal, zúzott kövekkel kombinálják, amely rendkívül dekoratív látványt nyújt.

A geotextília egy szintetikus kiváló áteresztő képességű textilanyag. Már az ókori egyiptomiak körében is használatos volt ilyen jellegű anyag alkalmazása, például a piramisok aljának a megtámasztására, amelyet az ásatások igazolnak. Napjainkban főként építkezésnél a talajrétegek alátámasztásához és elválasztásához használják, ugyanakkor széles körben felhasználható az otthonokban kertészkedéshez, tereprendezéshez és kerti utak kialakításához. Előnye, hogy könnyen lerakható és kedvező áron vásárolható meg.

 

Tippek a geotextília felhasználására

Kertben gyomosodás ellen

geotextil uj

Igen elterjedt a kerti használata, mivel a letakart felületen csökkenti a kikelő gyomok mennyiségét, illetve a kifejlődésüket akadályozza.

Talajtakaróként fenyőmulcs, vagy murva alá

kert virag uj

Tartósabb lesz a mulcs, mivel kevésbé érintkezik a talajjal, és kevésbé komposztálódik, viszont a talaj vízmegtartó képességét javítja, amely a növények fejlődésére van kedvező hatással. Nyáron az így létrehozott árnyékok védik a talajt a felmelegedéstől és kiszáradáskor, télen pedig a fagykárok ellen véd.

Kerti gépkocsibeállóhoz

Kerti gépkocsibeállóhoz is előnyös a geotextília. Szűrőképessége és az összetett, lyukasztott anyagszerkezete révén megakadályozza, hogy a gépkocsiról lefolyó káros anyagok a talajvízbe kerüljenek.

Esővíz elvezetésre

Érdemes mérsékelt vízigényű növények alá, illetve kerti utak alá helyezni, mivel hatékonyan gyűjti össze az esővizet és a talajvizet és akadályozza a pangó víz kialakulását.

Kerti utak árkának erősítésére

A kerti utak árkába is fektethető. Töltőanyagok segítségével a különböző földszerkezetek erősíthetők meg, és megakadályozza például a kavics, kő, stb. lesüllyedését.

Kerti tavak építéséhez

A kerti tavak esetében kiválóan használható a tó aljának és a talaj szintjének az elválasztásához.