december 3, 2022

Jelentős könnyítés várható az Egyesült Királyságba történő borexportban

pincészet-borászat Günzer Tamás villány

Villány, 2019. október 9. Hordók az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás a villányi pincészetében 2019. október 9-én. MTI/Sóki Tamás

A brit Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) közleményben erősítette meg, hogy 2022. január 1-től megszünteti az import tanúsítványként szolgáló VI-1 nyomtatványok követelményét.

Magyarország és a magyar bortermelők számára kiemelt jelentőséggel bír az intézkedés, mivel a UK a palackozott magyar borok első számú piacának számít. Az Egyesült Királyságba irányuló borexport dinamikusan nőtt az elmúlt pár évben (2020-ban 26%-os volt a növekedés); Magyarország a UK hetedik legnagyobb beszállítója az EU-ból és ezt a piaci pozíciónkat a jövőben is szeretnénk megtartani, illetve tovább erősíteni.

A borok címkézésével és kereskedelmével kapcsolatos szabályokban még nem történt a korábbi bejelentésekhez képest változás. A palackozásra és címkézésére vonatkozó új követelményeket – egy hosszabb átmeneti időszakot követően – 2022. október 1-től tervezik bevezetni.

A részletes, frissített tájékoztató és útmutatók a kormányzati oldalon érhetőek el.

Forrás: amc.hu

A címlapkép illusztráció / MTI/Sóki Tamás