június 24, 2024

Nincs szükség közvetítőre az állatjóléti támogatásokhoz való hozzájutáshoz

pulyka-pulykatelep-baromfi

MTI/VARGA GYÖRGY

Nincs szükség közvetítőre vagy harmadik fél közreműködésére a baromfi állatjóléti támogatások igénybevételéhez – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) közleményében.

Kiemelték, a támogatáshoz való hozzájutás, vagy a támogatás mértéke semmilyen összefüggésben nincs ilyen szereplőkkel. Az Agrárminisztérium nem javasolja az állattartók számára az erre irányuló felajánlások vagy ígérvények elfogadását.

A támogatások célja, hogy kompenzálja az állattartó gazdák általános előírásokon felüli erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az élelmezési céllal felnevelt állatokat a lehető legjobb körülmények között tartsák, biztosítva ezzel a fogyasztók számára is a mindenkor elegendő, elérhető árú, jó minőségű és biztonságos élelmiszert – hangsúlyozták a közleményben.

Az állatjóléti többletfeltételek teljesítése nem kötelező, hanem az állattartó gazdák önkéntes vállalásán alapszik. Ezért a támogatás kizárólagos címzettje és jogosultja az a termelő, aki az állatok felnevelése során ezeket a többletmunkával és többletköltséggel járó feladatokat és feltételeket teljesíti – közölte az Agrárminisztérium.

A közleményben ismertetik, hogy a támogatások igénybevételéhez a termelők közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz adják be a támogatási és kifizetési kérelmeiket. A támogatások igénylése és kifizetése a kedvezményezett és a Magyar Államkincstár között közvetlenül zajlik, a támogatási eljárás nem igényli közvetítő vagy harmadik fél részvételét.

MTI

Fotó: MTI/VARGA GYÖRGY