július 24, 2024

Aktuális őszi teendők a kertben

oszi teendok kertfo uj

A tapasztalatok szerint nyár végétől a szükségesnél jóval kevesebb figyelmet fordítunk a kertünkre. Jellemzően a nyári lelkesedés alábbhagy, az időjárás is kedvezőtlenebb, ráadásul a zöldségek és gyümölcsök már nagy számban beértek. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el az őszi munkálatokat, mivel a tavaszi szezont ilyenkor kell megalapozni.

Aktuális őszi teendők a kertben

Gyakori probléma, hogy a meleg és elhúzódó ősz elkényezteti a kerttulajdonosokat. Az őszi munkálatok egy része elfelejtődik, vagy addig tolódik, hogy végül nem kerül rá sor.

Összegyűjtöttük a legfontosabb őszi kerti feladatokat, amelyeket érdemes elvégeznünk, és tavasz beköszöntéig egyéb tennivalót nem igényelnek.

őszi teendők a kertben

Betakarítás

A már beért gyümölcsöket és zöldségeket szedjük le, egyrészt már nem hoznak több termést, másrészt azzal a kártevőket segíthetjük a tél átvészelésében, ha fenn maradnak a növényen.

Gyomtalanítás, komposztálás

Az őszi gyomtalanítás azért fontos, mert a gyomokból kipergő magok újra kikelhetnek a következő évben. A begyűjtött hulladékot –ideális esetben helyezzük komposztáló ládába. Az alapos átöntözéssel elősegíthetjük a bomlási folyamatot, de a komposztképződést is gyorsítja.

Trágyázás

A kert azon részein, amelyet nem kívánunk beültetni télire terítsünk szerves trágyát, és forgassuk alaposan a talajba. A szerves trágya javítja a talaj szerkezetét, tápanyag-utánpótlást és humusz utánpótlást biztosít. Jó tudni, hogy a diófalevél növekedés gátló hormont tartalmaz, amely a kertben nem előnyös, így a trágya semmiképp ne tartalmazzon diófalevelet.

Kerti eszközök felkészítése a télre

oszi teendok kert uj

A kerti szerszámokat takarítsuk le alaposan, a fanyelet kenjük át lenolajjal. A korrózió ellen a fém alkatrészeket ásványi olajjal kenjük át. Szedjük össze a karókat, átválogatás után a jó minőségűeket helyezzük be száraz tárolóhelyre. A kordonokat szabadítsuk meg a rászáradt növényektől. A víztároló edényeket a téli fagyok károsíthatják. Fontos, hogy még a tél beállta előtt ürítsük ki, és téli csapadéktól védett helyre helyezzük el.