május 20, 2024

Otthonunk éke: a csillár

csillár

Ha meghalljuk a csillár kifejezést, legtöbbször egy díszes, sok karos, antik, rézszínű darab jut eszünkbe, ami pompás látványt tud nyújtani még a legkopottabb ódon villák belterében is. Igazi királynőként képes befoglalni a teret ahová elhelyezték.

Pedig napjainkban a csillár kifejezés alatt már megtaláljuk a modern, a minimalista és a kifejezetten eklektikus darabokat is. Egyetlen közös jellemzőjük akad, hogy függesztésük vékonyságából adódóan egyfajta légiességet sugallnak. Ezért a csillárok tulajdonképpen egy vékony kábelből és egy láncból, vagy más hasonló szintén vékony függesztőből állnak.

Mire való mégis a csillár?

A csillár nem egy egyszerű lámpa. Funkciója több annál. A térből kiemelkedő fő díszítő és megvilágító elemnek vásároljuk, általában azért, hogy odavonzza a tekintetet. Nem egy szimpla mennyezeti lámpa, ami inkább funkcionális és diszkrét. A csillárt azért is vesszük, mert kifejezetten szép, jó a szemnek és kihangsúlyozza a helyiség stílusát. Általában kiegészítőfényekkel érdemes felszerelni, mert a legtöbb szép dizájnnal rendelkező csillár nem arra szolgál, hogy teljes mértékben megvilágítsa a teret. A kiegészítő fényekkel viszont elérik a kívánt hatást.

Hova illik csillárt rakni?

Ha harminc évvel ezelőtt kellene megválaszolni ezt a kérdést, akkor valami olyasmi volna a felelet, hogy csak a nappaliba vagy a hallba érdemes. Manapság viszont annyiféle lakberendezési stílus terjedt el, hogy tulajdonképpen már a vécébe is tehetünk antik csillárt, amennyiben annak stílusa megkívánja ezt. Magyarul szólva: nincs igazán javaslat arra, hogy ezeket a darabokat hová rakjuk pontosan. Egyetlen javaslat adott, hogy nagyméretű csillárokat kis terekbe ne igazán rakjunk. Már a figyelemfelkeltő látványa miatt is a kis terek esetében „leüti” a helyiséget, és kizárólag a csillár fog érvényesülni, méghozzá elég zavaróan. Mindig legyen megfelelő méretű a csillár. Kis terekhez kicsi, nagy terekhez már lehet nagyobb méretű. Ugyanakkor nagy terekhez kisméretű csillárt szintén ne válasszunk, mert el fogja veszteni a díszítő funkcióját, egyszerűen elveszik a térben.