április 23, 2024

Hogyan készül a grincsfa?

grincsfa3 uj

A grincsfa, mint karácsonyi dekoráció hazánkban is egyre népszerűbb. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, elegendő hozzá egy kis kézügyesség a pár hozzávaló mellett.

Hogyan készül a grincsfa?

Az adventi koszorú mellett egyre több otthonban díszítenek grincsfával, amelyet manófa néven is ismerhetünk. A mókás kinézetű dekoráció házilag is egyszerűen készíthető el. A felfelé csúcsosodó, és lefelé hajló ágakat számtalan módon dekorálhatjuk.

Grincsfa készítése élő tujából, vagy zanótból

A kertészeti árudákban a fenyőfák mellett grincsfát is egyre több helyen árusítanak. Az örökzöld zanó mellett élő tujából, vagy egyéb örökzöld ágakból is formázhatjuk. Az élő tuja hátránya, hogy ha beltérbe szánjuk, akkor a benti meleg megviselheti. A forma kialakításához némi vékony madzagra, vagy drótra van szükség.

Hogyan készül a grincsfa

A tövénél kezdve kell körbe tekerni, miközben a felfelé nyúló hajtásokat és ágakat összeszorítjuk, és összekötözzük. Arra ügyeljünk, hogy egyre keskenyedő ív alakuljon ki, amely a végén lefelé hajlik, akár egy csúcsos sipka.

Grincsfa készítése ágakból

Amennyiben ágakból készítjük, akkor vegyünk egy cserepet, és töltsük meg földdel, vagy homokkal, nedves oázissal, illetve ezek kombinációjával. A cserép mérete a grincsfa magasságától függ. Az alapba tűzzük bele az ágakat, a zanót akár kiegészíthetjük tuja ágakkal is. A kötözése hasonló módon történik.

Grincsfa díszítése

A díszítésnek csak a képzeletünk szabhat határt: díszes szalagokkal, felfűzött gyöngyökkel áttekerhetjük.

grincsfa

Mutatós a natúr jellegű grincsfa, ehhez természetes alapanyagú szalagot, és vékony dróttal áttekert terméseket, szárított gyümölcsszeleteket, mézeskalácsfigurákat is használhatunk. Általában minden grincsfa legvégén egy gömb foglal helyet, persze ízlésünktől függően bármi egyéb mást is rögzíthetünk.