június 17, 2024

Szamóca termesztése cserépben, és balkonládában

Szamóca

A szamócának számtalan fajtája kapható, a folyton érő fajták könnyen termeszthetők a balkonon is, Zöld leveleivel és az élénkpiros gyümölcseivel díszítő értéket is jelent a teraszon. Általában egynyári növényként tartják, bár télen fűtetlen helyen átteleltethető. Ha gondoskodunk a tápanyag utánpótlásáról, akkor pár szem gyümölccsel még akár szeptemberig is megörvendeztethet.

Miért érdemes szamócát cserépben termeszteni?

Mivel a szamóca kisméretű kompakt növény, ideális a helyszűkében lévő hobbikertészek számára is. Pár cseréppel látványos eredmények érhetők el, napról napra látható a növény növekedése, és a megérett gyümölcs azonnal frissen fogyasztható. Érdemes olyan eperpalántát vásárolni, amelyen már a virág és a termés is megtalálható.

Ültessük át nagyobb cserépbe, és ha gondosan tápoldatozzuk, akkor hamarosan beérik a gyümölcsünk. Kényelmi szempontból tarthatjuk a teraszon és az erkélyen a konyha közelében. Ennek az az előnye, hogy a kerti talajtól távol csökken az esélye a gombás és bakteriális betegségek kialakulásának.

Szamóca ültetése

Szamóca fajták erkélyre, teraszra

A szamóca viszonylag rövid életű növény még a legjobb gondoskodás ellenére is, általában 3 évente meg kell újítani. Sokan ezért egynyári növényként kezelik.

Folytontermő csüngőeper- Fragaria ’Ostrata’

Hosszantermő fajta, ideális kaspóba és dézsába. A kúpalakú termések élénkpiros színűek, zamatos ízűek. Tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos földbe ültessük, kedveli a fényt és a napot, árnyékba ne tegyük. Vízigénye közepes, viszont száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel, hetente tápoldatozzuk. Gombás betegségek közül a szürkepenész (Botrytis) a legjellemzőbb, amely a bogyók rothadását okozhatja.

Folytontermő eper- Fragaria ’Cirafine’

Korai érésű fajta ideális kaspóba és dézsába, dísznövényként is mutatós. A kúpalakú termés közepes méretű, zamatos és édes. Tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos földbe ültessük. Kedveli a fényt és a napot, árnyékba ne tegyük. Vízigénye közepes, viszont száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel, hetente tápoldatozzuk meg. Gombás betegségek közül a szürkepenész (Botrytis) a legjellemzőbb, amely a bogyók rothadását okozhatja.

Szamóca gondozása

Szamóca ültetése

Tárolóedény kiválasztása

A szamócát ültethetjük nagyobb cserébe, de akár ládába, vagy kosárba is. A csüngő fajták nagyon jól mutatnak felfüggesztve az erkély korlátján is. A műanyag világos színű ládák előnye, hogy a növény gyökerét hűvösen tartják, ezért érdemesebb ezeket választani a sötét, vagy természetes anyagú, fém, vagy agyag edények helyett. Kisméretű (kb. 30 cm átmérőjű, 20-25 cm mélységű) konténerbe a helyigénye miatt csak 2-3 tövet ültessünk, és ellenőrizzük, hogy az edény rendelkezik-e vízelvezető nyílással. A szamóca termeszthető előnevelt palántaként illetve levél nélküli tőrózsával. Az előnevelt palánták általában 8-10 cm-es palántázó poharakban kaphatók, átültetés után gyorsan meggyökeresednek és erőre kapnak.

Megfelelő ültetőközeg

A szamócának termékeny, tápanyagban gazdag földre van szüksége, amelyhez természetes trágyát is keverhetünk. Ültetéskor a tőrózsát hagyjuk szabadon, az ültetőközeggel fedjük be a gyökereket egészen a tőrózsáig, majd alaposan öntözzük be. A föld tömörödésével (szükség esetén) pótoljuk a földmennyiséget. A palántákat a nyár folyamán folyamatosan tápoldatozzuk.

Ideális hely

A szamócát lehetőleg félárnyékos helyre telepítsük, ahol délelőtt, délután árnyék van, így a nap nem égeti ki. A bőséges terméshez és virágzáshoz legalább 6-8 óra napfény szükséges. Abban az esetben, ha csak egy irányból kap napot, akkor 3-4 naponta fordítsuk meg a cserepet. Adott fajta fényigényéről érdemes a tájékoztató alapján tájékozódni.

Vízigénye

A szamóca kedveli a vizet, a földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Az érő szemek sose álljanak vízben, mert könnyen megrohadhatnak.

Szamóca

A szamóca gondozása

A szamóca hosszú kacsokat fejleszt, amelyeken újabb tövek fejlődnek ki. Folyamatosan szaporíthatjuk a növényt, ha a nyár folyamán ezeket beledugjuk a földbe. Az érett gyümölcsöket szedjük le, ettől újabb virágokat, és termést hoz. A gyümölcs érleléshez sok tápanyagra van szüksége, ezért  a szamóca termesztésben igen lényeges a folyamatos tápanyag-utánpótlás.

Téli védelem

Akik szeretnék legalább 2-3 évig nevelni, azok számára fontos tudni, hogy a téli hónapokra nyugalomra van szüksége a következő évi bő terméshez. A hidegebb területeken megfagyhatnak a gyökerek, illetve a tárolóedények is megrepedezhetnek a fagypont alatti hőmérsékleten. Célszerű a konténereket télire fűtetlen helyiségbe vinni. Öntözni csak akkor kell, ha a föld teljesen kiszáradt. Szabadban tartva mulcsozással a kevésbé hideg teleket átvészelheti.