április 20, 2024

Gyógy-és aromanövények: Szurokfű vagy oregánó

oregánó

A frissen szedett fűszernövények illatánál és zamatánál nincs is jobb ételízesítő, a szurokfű nevét hallva az emberek többsége a mediterrán ételek aromás morzsolt fűszerére gondol. Fűszerező értékkel a Földközi-tenger vidékén vadon termő fajok és alfajok rendelkeznek. Manapság nem csak szárított, morzsolt formában, hanem frissen cserepes fűszernövényként is megvásárolhatjuk.

A szurokfű (oregánó) jelentősége a múltban, és napjainkban

A közönséges szurokfű, vagy más néven vadmajoránna (Origanum vulgare), eredetileg Dél-Európa szerte őshonos növény, használata nagyon régre nyúlik vissza. A mediterrán népszokások nagy jelentőségű növénye: anno mágikus amulettekbe zárták, hogy az ördögi erőket távol tartsa. Az ókorban a görögök és a rómaiak pókcsípésekre, skorpiócsípésekre és sebekre pépes borogatásokat készítettek, de előszeretettel használták fertőtlenítésre és izomlazításra is. A mediterrán népgyógyászati források szerint szurokfűvel gyógyították a hasmenést, az emésztési zavarokat, de asztma ellen is használták. Máig népszerű fűszere a Közel-Keletnek, például a zaatar, (za’atar), amely az arab és a közel-keleti konyha jellegzetes fűszerkeveréke is egy fajta szurokfajt tartalmaz.

A szurokfű jellemző tulajdonságai

A szurokfű néven előforduló Origanum fajok rendkívül változatos megjelenéssel rendelkeznek, és környezeti igényeikben is nagyban különböznek egymástól. Így egyaránt előfordul a hűvös Skandináviában és Angliában, de akár Tajvanon vagy a Földközi-tenger vidékén.  Nagyon hasonló a fűszeres, aromás kerti majoránnához (Origanum majorana). Több alfaja is ismert, száraz erdők, gyepek gyakori növénye. A vadon előforduló szurokfű hazánkban is megtalálható, kiváló méhlegelő. Míg a ciprusi és görög szurokfű virágának színe fehér, hazánkban vadon előforduló növény rózsaszín virágú, és csak minimális illatot áraszt.

szurokfű

A nemzetközi piacon oregánónak neveznek minden olyan fűszernövényt, amelyek a jellegzetes szurokillattal rendelkeznek. Ezért különböző egzotikus országba utazva az oregánó név alatt egészen más növénycsaládba tartozó növényt találhatunk. Ami a mediterrán ételeken, pizzákon előfordul, az valószínűleg ciprusi, vagy görög szurokfű. Mindkét növény fehér virágzattal rendelkezik. Ha megdörzsöljük a leveleket, akkor a kezünkön erősen aromás illóolaj látható.

A szurokfű termesztése és környezeti igényei

A természetes élőhelyén a vad szurokfű még a köves, vékony termőréteg talajon is elél, így a legtöbb talaj alkalmas a termesztésére. Sokan szerzik be a szaporító anyagot a mediterrán térségből. Ebben az esetben előfordulhat különösen a hó nélküli teleken, hogy az állomány elpusztul. Fénykedvelő, szárazságtűrő növény, magvetéssel szaporítható. A több éves tövek viszont tőosztással és dugványozással szaporíthatók. Ültetőhelyéül a kert legnaposabb részét válasszuk. Öntözésre kiültetéskor, és csapadékmentes időszakokban, valamint forró nyarakon kell gondot fordítani. Virágzása általában júliusra, augusztusra esik. A betakarítás optimális idejét a virágba borulás mutatja. A szurokfű jelentős kártevőkkel nem rendelkezik, és a tapasztalatok szerint gombás betegségek csak Európa északi területein jelentek meg a termesztésében.

Célszerű a virágzás első idejére igazítani a vágását, mivel a későbbiekben lehullanak a szár alsó részén található levelek, így a betakarítása jelentős veszteséggel jár. A levágott hajtásokat száradás után lehet lemorzsolni. Az illóolaj összetétele jelentős mértékben függ a környezeti tényezőktől – a talajtól, a csapadéktól, és a hőmérséklettől. Magas illóolaj tartalommal rendelkezik, kisebb mennyiségben timolt tartalmaz, jellegzetes illatkomponense a karvakrol, amely akár a 80-90 százalékát is kiteheti.

oregánó - szurokfű

A szurokfű felhasználása

A szurokfüvet Erdélyben elsősorban festőnövényként alkalmazták, egyéb használata nem terjedt el. Bátran használható fűszerként és teaként, bár az íze a szokásostól eltér, semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz. Manapság jelentős növénye az ígéretes kutatásoknak, egészségvédő hatására vonatkozólag számos kutatást végeznek. Kúraszerű fogyasztása – egy-két csésze tea az egészséget támogatja. Az illó komponenseken túl számos kedvező összetevővel rendelkezik.  Illóolaja a mikrobák szaporodását gátolja, ezért különösen az őszi téli időszakban a megfázásos betegségek szezonjában érdemes vele a levegőt fertőtleníteni, a párologtatóba pár csepp szurokfű illóolajat cseppenteni.

A szurokfű a konyhában

Igen kedvelt fűszer, az olaszos ételek nélkülözhetetlen fűszernövénye, de a görög, spanyol, portugál, a francia, és a közel-keleti konyhák is előszeretettel használják. Egyaránt felhasználható frissen, és szárított formában. Az íze szúrós, kellemesen kesernyés, átható, és meleg érzetet kelt. Halak, saláták, különböző zöldségételek, és kelt tészták ízesítésére használják.