június 20, 2024

Tejtermelők tüntettek Brüsszelben

tejtermelők tüntetés gazda

Kiemelt kép forrása: M1

Az egész unióból érkeztek gazdák a megmozdulásra. Egységes árszabályozást követeltek, jelenleg ugyanis veszteséges a tejágazat.

A tejtermelők hétfőn az uniós tagállamok nemzeti színeire festett tehénszobrokat toltak végig a belga fővároson, hogy megélhetési gondjaik miatt tiltakozzanak.

Tisztességes tejárban reménykedünk, meg akarjuk mutatni, hogy ez fontos számunkra. Ha azt szeretnénk, hogy a jövőben is legyen európai tejtermelés, akkor szabályozni kell az árat. Ezért jöttünk Brüsszelbe, hogy méltányos árat és jövedelmet követeljünk” – mondta egy dán gazda.

Több uniós országból érkeztek állattartók, hogy egységes árszabályozást követeljenek. Az Európai Tejtanács szerint egy liter tejet

átlagosan 40 eurócentért adnak el a tagországokban, miközben az előállítási költség ennél jóval több.

Egy olasz vállalat átlagos költségei ma 60-65 eurócent körül vannak literenként. Jelenleg az olasz termelők átlagosan 50 centet kapnak egy liter tejért, vagyis akár 15 centtel is kevesebbet” – magyarázta az olasz tejtermelők képviselője.

A mintegy százfős menet egészen az Európai Bizottság épületéig vonult. A gazdák ugyanis úgy érzik, hogy az uniós vezetők nem hallgatják meg őket – hangzott el az M1 Híradójában.

A politikusok egy sor szabványról, törvényről, jövőbeli jogszabályról és mezőgazdasági iránymutatásról beszélnek. De a jövedelem nem áll a kérdések középpontjában, pedig számunkra ez a fontos, ezért követelünk méltányos árakat. Most tettekre van szükségünk, nem csak szép szavakra” – nyilatkozta egy francia tejtermelő szövetség elnöke.

Európában az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a gazdatüntetések. Az agrárágazat megélhetési gondjait ugyanis

a bürokrácia és a bonyolult szabályozások mellett az unión kívülről beáramló olcsó, de gyakran ellenőrizetlen mezőgazdasági termékek csak tovább növelik.

hirado.hu