június 24, 2024

Több mint 200 ezer tehenet gyilkolnak le a környezetvédelem jegyében

tehen teheneszet

Fotó: MTI/Mészáros János

Több mint 200 ezer tehén legyilkolásával akarja teljesíteni a környezetvédelmi célokat az uniós ország. A tervek szerint három éven keresztül évente 65 ezer tehenet vágnának le, így csökkentve a mezőgazdaságból származó károsanyag kibocsájtást – írja a v4na.com.

Az Irish Independent által látott jelentések szerint az ír kormány az ambiciózus éghajlati célok elérése érdekében 600 millió eurót különített el annak érdekében, hogy éves szinten 65 ezer tehénet vágjanak le három éven keresztül. Az ír kormány célja, hogy az ország 2050-re nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá tegye a gazdaságot, és a mezőgazdasági szektort is. Ahhoz, hogy ilyen magasra törő célokat elérjenek, Írországban az összes állatállomány 10 százalékát kellene kiirtani az elkövetkezendő években. Az Irish Independent által látott jelentésben a mezőgazdasági minisztérium 200 000 tehén leölésének ötletét vetette fel, hogy a mezőgazdasági ágazat is kivehesse a részét a kibocsátás csökkentéséből.

Sok ír gazdát azonban nem győzött meg az ötlet,

hogy a klímavédelem oltárán áldozzák fel a megélhetésük alapját jelentő állatállományukat. A Newsweeknek nyilatkozva Pat McCormack, az Ír Tejszállítói Szövetség elnöke azt mondta, “olyan infrastruktúrába kellene befektetnünk, amely tudományos szempontból is eredményes. Tudjuk, hogy az alacsony kibocsátás jobb, és továbbra is be kell fektetnünk a további tudományos és kutatási munkába, mert ez elengedhetetlenül fontos a fejlődésünk szempontjából”.

“Ha van egy ilyen típusú rendszer, akkor annak önkéntesen kellene működnie. A szabályozás ezen része kritikus fontosságú, mert nincs értelme levágni egy olyan személy állatait, aki hatalmas pénzügyi kötelezettségvállalás alapján vett fel kölcsönt egy bizonyos termelési elérése érdekében, amelyet aztán elvettek tőle” – tette hozzá McCormack.

A terv még az uniós jogalkotókat sem győzte meg, többen is kifejezték a nemtetszésüket az élelmiszertermelés csökkentésére kényszerítő törvényről.

A környezet megmentése érdekében történő tömeges leölésre vonatkozó javaslatok már egy ideje készülnek. Egy 2021-es jelentés azt az elképzelést terjesztette elő, hogy az üvegházhatású gázok megfelelő mértékű csökkentése érdekében akár 1,3 millió szarvasmarhát is le kellene vágni.

Az ír mezőgazdasági minisztérium összeállította a lehetséges megoldásokat a klímacélok teljesítésére, és arra a következtetésre jutott, hogy tehenenként 5000 eurós kártérítés lenne elfogadható. A kormány környezetvédelmi hivatala emellett idén februárban készített egy jelentést, amelyben az ír szarvasmarhaállomány 30 százalékos csökkentését javasolta, ami jóval több mint félmillió tehén leölését jelentené.

Címlapkép: Illusztráció