április 24, 2024

Ezer koca szaporulatát tudja ellátni Dombegyháza új sertésneveldéje (videóval)

malac-disznó-sertés sertéstelep

Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Négymilliárd forintos beruházással új sertésneveldét hozott létre a Békés vármegyei Dombegyházán az Agrosztár Kft. – tájékoztatott a cég ügyvezetője.

Dorcsinecz Balázs elmondta, 2021-ben sikeresen pályáztak a Vidékfejlesztési Program keretében az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra, amelyen elnyertek több mint 2 milliárd forint támogatást. A fennmaradó összeget banki hitelből és saját erőből finanszírozták.

    Megépült egy csaknem 9 ezer négyzetméteres, hűthető és fűthető fiaztató és nevelő épület, amely 1000 koca és szaporulatát tudja kiszolgálni. A takarmányozás is modern technológiával működik: olyan keverő és kiosztó rendszert építettek be, amely minden vályút külön mennyiséggel és takarmánykeverékkel képes kiszolgálni az ott lévő állatok igénye szerint. A takarmányszükséglet tárolására épült négy 1000 tonnás gabonatároló siló. A fűtést dán gyártmányú energiahatékony, felügyelet nélküli automata szalmatüzelésű kazán biztosítja. Építettek 250 millió forintból egy trágyatárolót is

– tette hozzá az ügyvezető.

Dorcsinecz Balázs elmondta, az új létesítménnyel a tenyészkoca állományuk az eddigi 700-ról 1700-ra nőtt. A korábban is meglévő 700 állatot egy külön épületben tartják, számukra hízlalda is van. A sertések 20 százalékát malacként értékesítik hízlaldáknak az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezeten keresztül.

    A tervek szerint az új állomány számára is építenek egy hízlaldát a telepen. Meg is nyertek rá egy pályázatot, optimális esetben késő tavasszal indulhat az építkezés

– jelezte az ügyvezető.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Agrosztár Kft. 2022-ben 4,2 milliárd forintos árbevételt ért el, amely csaknem teljes egészében belföldi értékesítésből származik. Ez csaknem egymilliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbi árbevételt. Adózott eredményük ez idő alatt 350 millióról 1,2 milliárd forintra nőtt.

Az 1990-ben alapított cég 21 munkavállalót foglalkoztat, de a családi vállalkozás három cége összesen 160 embernek ad munkát.

MTI

Címlapkép: Illusztráció