február 27, 2024

Valentin nap – Milyen virágok a legnépszerűbbek Valentin napra?

Valentin nap

A Valentin nap hazánkban is egyre népszerűbb, ez alkalomból a szerelmesek egymást virággal, édességgel, apró csecsebecsékkel lepik meg. A virágok között a vörös rózsa töretlen népszerűségnek örvend, a cserepesek közül pedig sokan cikláment választanak.

A Valentin-nap eredete

A Valentin-nap február 14-e, amelyet a szerelmesek napjaként ismerünk. A hagyománya főként az angolszász országokban terjedt el, hazánkban az angol nyelvű elnevezés (Valentine’s Day) átvételével honosodott meg nagyjából 10-15 éve. Az Európa szerte hagyományos Bálint-napi szokások helyett egyre népszerűbb ünnepnap. Ma már nem csak a szerelmesek ajándékozzák meg egymást, hanem a barátokat és a családtagokat is meglepik ilyenkor apró ajándékokkal, édességgel és virággal.

Valentin nap

Mint a legtöbb keresztény ünnephez, a Szent Bálint ünnephez is ókori római ünnep kötődik: a pásztoristen napja, amelyet anno termékenység varázslással, és tisztítással egybekötött rituáléval ünnepeltek. Február 14-e Szent Bálint napja, de magához a Valentin-nap eredetéhez, és a kapcsolódó babonákhoz több személy, és több évszám is kapcsolódik. Egyes legendák szerint a 3. században élt egy Bálint püspök (Valentin,Valentinus), aki arról nevezetes, hogy keresztény szokások szerint eskette össze a fiatalokat, ráadásul olyan párokat is, akiket az akkori császár parancsa ettől eltiltott. A püspök legendája aztán évszázadokon keresztül fennmaradt Franciaországban, és Angliában.

Valentin nap

Angol területen 1446-tól vannak nyomai a Bálint-napi ünnepeknek, és a virágküldés és ajándékozási szokás is ebből az időből ered. A kezdeti keresztény és egyházi hagyományok helyett egyre inkább az ünnep kereskedelmi jellege vette át, és a kultusza az egész világon elterjedt.

Valentin nap ünneplése hazánkban

A Bálint-napnak a magyar néphagyományban is megvolt a maga szerepe, az ünnep kultusza főként a németajkú lakosság körében terjedt el, és számos, termékenységgel, és párválasztással kapcsolatos hiedelmek kapcsolódtak hozzá. A Valentin-nap ünneplése nálunk az 1990-es évektől számítható. Népszerűsége Guba Ágnes virágkötő mesternek köszönhető, akinek az volt a célja, hogy a tavasz várását a virágkultúra népszerűsítésével kapcsolják össze: a kezdetekben például a járókelők között primulákat osztogattak. A virágkereskedők mellett az ajándék kereskedelemben érdekeltek is meglátták a lehetőséget az ünnepben: szív alakú párnák, plüssfigurák, és lufik színes kavalkádja jelent meg a piacon.

Valentin nap

Napjainkban a Valentin-nap idején főként a virágboltokban, az édességboltokban, és ajándékboltokban vásárolnak egymásnak a szerelmesek, de egyre több áruház dob piacra Valentin napi fehérnemű kollekciót, és egyebet, de sokan vásárolnak az alkalomra parfümöt is.

Milyen virágok a legnépszerűbbek Valentin napra?

A legtöbben ilyenkor virágcsokrokat, de leggyakrabban egy szál virágot vásárolnak. Igen népszerű a vörös rózsa, de a piros és rózsaszín árnyalatú tulipánok, mimózák, boglárkák, gerberák is kedveltek – és minden egyéb piros árnyalatú virág. A cserepes növények között évek óta vezet népszerűségben az orchidea és a ciklámen.