június 17, 2024

Veszélyben a pékek!

élelmiszer-kenyér-pék-pékség

Fotó: MTI/Komka Péter

Utcára vonultak a francia pékek Párizsban, hogy felhívják a kormány figyelmét az ágazatot sújtó válságra. Az alapanyagköltségeik ugyanis a korábbi többszörösére ugrottak, leginkább pedig az áramszámláik nőttek, van, ahol a kilencszeresére. Elsősorban azt szeretnék, ha a kisvállalkozásokra is kiterjesztenék a befagyasztott energiaárakat, amelyeket a lakossági fogyasztóknak már korábban bevezettek.

Veszélyben a pékek! – ezt skandálták a tiltakozók hétfőn Párizsban. Többen bagetteket lengettek, ami nemrég került fel az UNESCO kulturális örökségének listájára. A francia pékek szerint azonban hamarosan nem lesz, aki hagyományos módon elkészítse a hosszúkás kenyeret. Többszörösére emelkedett ugyanis az alapanyagok – például a liszt, a vaj és a cukor ára, de leginkább az áram drágult – hangzott el az M1 Híradójában.

Rájuk ég a számla?

„A villanyszámlánk a korábbi négy-, ötszörösére ugrott, vagyis havi 1200 helyett most 5000 eurót fizetünk. A jelenlegi helyzet minden franciaországi pék számára, így a mi vállalkozásunknak is szörnyű. Segítségre van szükségünk, támogatniuk kell minket” – nyilatkozta egy Olivier Koch nevű pék.

A tömeg a francia pénzügyi tárca épületéhez vonult, hogy több támogatást követeljen. Szeretnék, ha rájuk is kiterjesztenék a lakosságnak megajánlott, energiaár-befagyasztást. Így idén legfeljebb 15 százalékkal nőnének a közüzemi számláik, ahelyett hogy a többszörösükre emelkednek.

„Felemelhetjük a bagett árát: korábban egy euróba került, most egy euró tíz cent, de van olyan sütöde, ahol másfél eurót vagy még többet kérnek érte. Ám egy ponton túl az emberek többé nem veszik meg a termékeinket. Ha azt látják a szupermarketekben, hogy a bagett 29 centbe kerül, még ha rosszabb minőségű is, de az olcsóbbat fogják venni, hiszen megélhetési válság van” – magyarázta az egyik tüntető, Manuela Caulier, aki szintén pék. Ő úgy számol: néhány hónapon belül be kell zárnia, ha nem változik a helyzet.

Keserű sors a cukrásznak

A Párizs közelében fekvő Pommeuse faluban a hétfői volt az utolsó munkanapja Jean-Philippe Pierre cukrásznak. Sok cég ugyanis azzal spórol, hogy alkalmazottakat küld el. „Egész életemben dolgoztam, úgyhogy ez a helyzet elég félelmetes. Meglátjuk mi lesz, a főnököm azt mondja, nincs más választása” – mondta a munka nélkül maradt cukrász.

Az egyik pékség villanyszámlája a tavalyihoz képest kilencszeresére nőtt, így idén, még állami támogatással együtt is 32 ezer eurót, vagyis átszámítva csaknem 13 millió forintot fognak fizetni az áramért – hangzott el az összeállításban.

Csak nő az adósság

Az erősödő elégedetlenség miatt a francia kormány január elején több intézkedést is bejelentett. A kisvállalkozások például haladékot kaptak a járulékok és az adók, illetve a közüzemi számlák kifizetésére. A pékek szerint azonban így csak tovább nő az adósságuk. Hiába mondhatják fel azonnal és büntetés nélkül az energiaszerződéseiket, ha túlzónak érzik az árakat, az új szolgáltatónál sem kapnak jobb feltételeket.

A legnagyobb francia energiaszolgáltatók viszont azzal érvelnek, hogy csak annyit hárítottak át a fogyasztókra, amennyivel többet fizetnek a beszerzésért.

Forrás: hirado.hu