április 20, 2024

A biodiverzitás megőrzéséhez kevés a védett területek kiterjesztése

őszi erdő

MTI/KOMKA PÉTER

A természetvédelmi parkok és védett területek nagyságának növelése nem elég a természet pusztulásának megállításához: a túlfogyasztás, a káros mezőgazdasági és halászati gyakorlatok támogatása és a klímaválság elleni sürgős intézkedésekre van szükség a biodiverzitás csökkenésének megfékezéséhez – vélik a szakértők.

Mintegy ötven kutató elemezte az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye (Convention on Biological Diversity, CBD) vállalásainak tervezetét – írja a The Guardian.

A résztvevő országok várhatóan a párizsi egyezményhez hasonló módon fognak kötelezettségeket vállalni az idén a kínai Kunmingban tartandó Cop15 csúcstalálkozón. Céljaik között szerepel, hogy 2030-ra a szárazföldek és az óceánok területének legalább 30 százaléka védelem alá kerüljön.

Az elemzők szerint a védett területek kiterjesztésénél sokkal többre van szükség a természetes világ pusztulásának megállításához.

Paul Leadley, a Paris-Saclay Egyetem ökológusa, a jelentés egyik szerzője azt mondta: “A vizek és földek 30 százalékának védelem alá helyezése fontos cél, és nagy figyelmet kelt”.

“De nagy esély van arra, hogy megint nem sikerül teljesíteni a biológiai sokszínűséggel kapcsolatos ambiciózus nemzetközi célkitűzéseket, ha túl sok figyelmet fordítunk a védett területekre más, sürgős, a biodiverzitást fenyegető veszélyek elleni intézkedések rovására” – fogalmazott Leadley.

A Kunmingban tárgyalandó 21 tervezett cél között szerepel a műanyagszennyezés kiküszöbölése, a növényvédő szerek használatának egyharmadára, az invazív fajok arányának felére csökkentése. Az egyezmény célja, hogy megállítsa az egyes tudósok által hatodik tömeges kihalásnak nevezett, az emberi tevékenység okozta jelenséget, amely a civilizáció számára létszükségletet jelentő ökoszisztémákat fenyegeti.

Az egyezménytervezet elemzését a BioDiscovery és a Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network (Geo Bon) nevű tudományos testületek készítették és küldték el a kormányoknak.

MTI

Fotó: MTI/KOMKA PÉTER