április 18, 2024

Füge, a természetes karcsúsító

füge

A füge magas rosttartalmának köszönhetően hatékony természetes fogyasztószer. A Közel-Kelet egzotikus gyümölcse, a füge vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos élettani funkció javítására szolgál. Az eperfák családjába tartozó füge legtöbbször szárított formában kerül az asztalra, ugyanis termése gyorsan romlandó, de szerencsére ma már egyre inkább hozzáférhető friss termés formájában is.

A füge termése kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint amit a tejben találunk, de jelentős mennyiségben fordul elő benne magnézium, réz, vas, foszfor, A-, B1- és B2-vitamin, mangán és kálium is.

A füge és a fogyás

A füge kiváló fogyasztószer, ugyanis a rendkívül gazdag rosttartalma elősegíti a fogyás folyamatát. A rostokat az emberi szervezet csupán kismértékben tudja megemészteni, ellenben eközben tisztul az emésztőrendszer, felgyorsul az anyagcsere és csökken a tápanyagok áthaladási ideje. Ennek köszönhetően a méreganyagok, a felesleges zsírok és a szénhidrátok felszívódása csökken, vagyis a teljes folyamat a felesleges testsúly csökkenéséhez vezet.

A növényi rostok segítségével megköthető a koleszterin, aminek köszönhetően megakadályozható azok felszívódása; ebből adódóan akár 10-15 százalékkal is csökkenthető a vér koleszterinszintje.

Ellenben fejben kell tartani, hogy a füge mértéktelen fogyasztása (is) ellentétes hatást vált ki. Noha a rostban gazdag táplálkozás javasolt a fogyni vágyóknak, a füge nagymértékű fogyasztású súlygyarapodáshoz vezet a hízásra hajlamos egyéneknél.

A füge egyéb jótékony hatásai

A füge számos területen kifejti jótékony hatását az emberi szervezetre. Nátrium tartalmának segít mérsékelni a magas vérnyomást, illetve elősegíti a vérnyomás szinten tartását. A szárított gyümölcs omega-3, omega-6 és polifenol tartalmának köszönhetően véd a szívbetegségek kialakulásától. Magas kálium tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szív egyenletesebb működésére.

Meghűlés esetén csillapítja a légzőszervekre ható ingereket, valamint mérsékli a gyulladásos tüneteket.

Cink tartalma jótékonyan hat az ivarmirigy és a szaporodó szervek működésére. Növeli a spermák számát és segít a prosztata panaszok megszüntetésében is.