május 24, 2024

Alma, az őszi csodaszer

alma

Az alma az egyik legismertebb gyümölcs a világon; minden kontinensen megtalálható, több ezer fajtáját termesztik, gyümölcse pedig maga az egészség forrása. Gyógyító erejét már időszámításunk előtt sok évszázaddal felismerték, de a modern táplálkozástudomány is kiemelt figyelmet szentel neki.

Az alma jótékony hatásai hosszan sorolhatók. A termésben átlagosan 9-12 százaléknyi gyümölcscukor található. Egy közepes méretű alma 3,7 gramm rostot, valamint 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. Mindezek mellett jelentős mennyiségben található benne A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén és sok más.

Az alma és a flavonoidok

Az alma az egyik legkönnyebben hozzáférhető flavonoid forrás. A flavonoid olyan növényi anyag, ami antioxidáns hatással rendelkezik, tehát segítenek a sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében.

A legtöbb antioxidáns az alma héjában található meg; a legjelentősebb mértékben a quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav, valamint az epicatechin.

A flavonoidok számos jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: fontos szerepük van a természetes immunrendszer erősítésében, segítenek a vírusos és bakteriális fertőzések leküldésében, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, védenek a daganatos megbetegedéssel szemben. Összességében a flavonoidok egyfajta egészségmegőrző anyagként vesznek részt a szervezetünk működésében.

Jótékony hatással van az emésztő-szervrendszer munkájára is. Magas rosttartalmának, illetve a rostokat részben alkotó pektinnek köszönhetően elősegíti az anyagcsere folyamatokat, savtartalma pedig a bélmozgást segítve javítja az emésztést.

Az alma vitamintartalma

Az alma vitamintartalma és összetétele nagyban hasonlít más gyümölcsök vitamintartalmához. A- és B-vitamintartalma mellett jelentős C-vitamin forrás is, noha e tekintetben elmarad a citrusféléktől, összetételének köszönhetően mégis az egyik legajánlottabb gyümölcs.

Az alma rendkívül gazdag ásványi anyagokban: a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód és a szelén mind-mind elősegítik a szervezet normális ellenálló képességének erősödését, ezért is született a mondás; minden napra egy alma, az orvost távol tartja.