május 24, 2024

A nyári orgona metszése

nyari orgona uj

Az orgona az egyik kedvelt cserjénk, az orgonafajták többségét így a nyári orgonát is csak körülbelül 2 méteres magasságot elérve kell metszeni, és nem árt gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról is, illetve a kiszáradás ellen a tövét mulcsozással védeni.

Népszerű orgonafajták és metszésük

A virágos cserjék között kiemelkedő népszerűségű az orgona, fajtájától függően akár 3-7 méteres bokorrá is növekedik. Ültethető akár utcafrontra, vagy kerítés mellé térhatárolónak illetve takaró funkcióval. Legismertebb a nyári orgona, és a közönséges májusi orgona, de igen kedveltek a lassú növekedésű törpe orgonák, amelyek akár tetőkertekbe, sziklakertekbe, és kis kertekbe is telepíthetők. Könnyen tarthatók és metszésük is egyszerűen végezhető. Az orgona metszésének nem csak az egészségének megóvásában, hanem a dús megjelenésének biztosításában van szerepe. Az orgonafajták többségénél a metszést 2-2,5 magasságot elérve kell megkezdeni, legideálisabb erre az elvirágzást követő időszak, így az új hajtások a vegetációs időszakban kifejlődnek, megerősödnek a következő virágzásig.

Nyári orgona

nyári orgona

A nyári orgona (Buddleja davidii) népszerű orgonafajta, egész Európában megtalálható, 2-4 méter magasra növő cserje. Leveli 10-15 cm hosszúak, amelyek színükön sötétzöldek, a fonákjukon szürkészöld árnyalatúak. Virágai általában június és szeptember között virágzanak, változatos színekben (fehér, lila, ibolyakék, és bíborpiros) pompáznak.

Nyári orgona metszése

A metszéshez ágvágót, fűrészt és metszőollót használjunk. Elvirágzás után vágjuk ki a teljes virágzatot: így nem érlel magot, és a másodvirágzásra ösztönözzük. A földközeli hajtásokat vágjuk ki tőből, majd a lombkoronát tegyük szellőssé, úgy, hogy a korona belsejében lévő ágakat is távolítsuk el. Végül nagyjából egyharmad részen minden ágát metsszük vissza.

Nyári orgona fiatalító metszése

A fiatalító metszést kora tavasszal érdemes végezni, tudni kell, hogy pár évig kevésbé fog bőséges virágot hozni. A bokrot a talajszinttől 25-30 cm-re vághatjuk vissza.