június 14, 2024

Egészséges-e a csokoládé?

csokoládé

A csokoládé egyértelműen a legismertebb és legnépszerűbb nyalánkság. A gyermekek és a felnőttek körében ugyanolyan népszerűségnek örvend; szeretjük a tejcsokoládét, a keserű csokoládét, a mogyorós csokoládét, a kézműves csokoládét és minden fajtát, amit az édességipar megalkotott számunkra. De vajon egészséges-e a csokoládé?

A csokoládé kedélyjavító hatása immár 150 éve ismert. Akkoriban gyógyhatású készítményként árusították, hiszen hozzájárult a szerotonin szint emelkedéséhez. A szerotonin tulajdonképpen egy hírvivő anyag, amely a boldogság és az elégedettség érzésének észlelését teszi lehetővé. Amennyiben a szerotonin szint vészesen lecsökken, az esetben ingerültség és depresszió jelentkezhet. A boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szerencsére könnyen pótolható; a csokoládé, illetve szőlőcukor elfogyasztása után az agy szerotonin szintje hirtelen megnövekedik, ez pedig az elégedettség érzését kelti számunkra.

A csokoládé rendszeres fogyasztása nem javasolt kedélyjavítás céljából. A benne található szőlőcukor olyan szénhidrát, ami kivételes gyorsasággal képes kifejteni a hatását. A más élelmiszerekben található más típusú szénhidrátok lassabban emelik a vércukorszintet, így az élettani és kedélyállapotra gyakorolt hatásuk is lassabb. A csokoládé, illetve a szőlőcukor viszont mindezt meglepő gyorsasággal idézi elő. Ezért a csokoládé fogyasztása szinte azonnali örömforrást jelent, de a hatás nem tartós. Tartós lehet viszont a mértéktelen csokoládéfogyasztásból származó súlyfelesleg…

A minőségi csokoládé jelentős mennyiségben tartalmaz kakaót, ami bizonyítottan csökkenti a színinfarktus kockázatát. A csokoládéban megtalálható koffein, anamid és polifenol képesek csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és képesek stimulálni az idegrendszert. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legmagasabb kakaótartalmú minőségi csokoládék is jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot, amelyek fogszuvasodást, hízást és egyéb egészségügyi panaszokat idézhetnek elő.