június 17, 2024

IV. Magyar szürke szarvasmarha a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia

4 Magyar szürke szarvasmarha konferencia

fotó: MAESZ

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Szerbiai Szürkemarha Tenyésztők Egyesülete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 2021. szeptember 10 és 12. között rendezte meg Bácska-Topolyán (Szerbia) a IV. Magyar szürke szarvasmarha a Kárpát-medencében nemzetközi konferenciát, amelynek témája a magyar családi gazdaságok helyzete a vajdaságban és az Európai Unióban volt.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (MAESZ)  által 2017-ben életre hívott konferenciasorozattal az volt a célja a szervezőknek, hogy a Kárpát-medence egyik őshonos fajtáját, a magyar szürke szarvasmarhát népszerűsítsék, illetve az MSZTE tagjai által felhalmozott tudást, jó gyakorlatokat továbbadják a hazai, a felvidéki, a kárpátaljai, a délvidéki és az erdélyi tenyésztőknek.

4 Magyar szürke szarvasmarha konferencia
fotó: MAESZ

A vajdasági rendezvény fő célkitűzése a Kárpát-medence szerte élő fiatal magyar gazdák jelenlegi és jövőbeli helyzetét érintő kérdések megtárgyalása és a versenyképesség javításához szükséges legfontosabb feladatok áttekintése mellett az volt, hogy az ágazat résztvevőinek lehetőségük legyen a kötetlen beszélgetések alatt olyan kapcsolatok kiépítésre, melyek alapjai lehetnek a későbbi nemzetközi szakmai együttműködéseknek.

A konferencián, ami Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt, valamint Agrárminisztérium, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Hungarikum Bizottság, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Konyhácska TV műsor támogatásával valósult meg, nem csak az őshonos magyar szürke szarvasmarha fajtával ismerkedhettek meg a látogatók, hanem betekintést nyerhettek a Kárpát-medencében élő magyar családi gazdálkodók életébe és mindennapi munkájába, emellett számos információt is kaphattak, mint pl. a különböző EU-s pályázati lehetőségekről.

4 Magyar szürke szarvasmarha konferencia
fotó: MAESZ

A rendezvényt – amelyre öt országból érkeztek agrárágazati képviselők, gazdálkodók, az agrárium, valamint a magyar szürke szarvasmarha iránt érdeklődő vendég – Szőnyi Kinga, a MAESZ, valamint Nagy Géza, az MSZTE elnöke nyitotta meg.

Dr. Simicskó István, a Hungarikum Bizottság tagja előadásában elmondta hogyan sikerült megalapítani a hungarikumok gyűjteményét, magyarságunk és nemzeti örökségünk eme tárházát. Mint kifejtette, a magyar szürke szarvasmarha egyike azoknak a fontos és nemzeti öntudatunkat erősítő jelképeknek, amely először jut eszébe hazánkról egy külföldi látogatóknak, de a biodiverzitás megőrzése miatt is fontos ezeknek az állatoknak tenyésztése, a tenyésztők állami támogatása.

Juhász Attila, Szerbia mezőgazdasági államtitkára beszélt a szerbiai magyar gazdálkodók helyzetéről, lehetőségeiről, Szerbia tervezett Európai Uniós csatlakozásáról, és ennek várható hatásáról a szerbiai magyar gazdálkodó családokra.

steyr 4125 traktor
fotó: MAESZ

Bergendi Artúr, a Szlovák Húsmarha Tenyésztők Szövetsége vezetőségi tagja a szlovákiai húsmarha tartást, és a magyar szürke szarvasmarha fajta tartásának helyzetét ismertette előadásában. A Szlovák állam által elismert tenyésztői egyesületet 1994-ben alapították. Elsődleges feladata az elismert világfajták, illetve az úgynevezett rusztikus, vagy hagyományos fajták fajtatörzskönyvének vezetése.

Borics Imre, az MSZTE szaktanácsadója előadásában kitért a magyar szürke szarvasmarha történetére, illetve a szürkemarha tenyésztésben kiemelt, felbecsülhetetlen szerepet betöltő családi gazdaságokra is.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke előadásban a 2006-ban alakult Szövetség munkáját ismertette. A Vajdaság területén létrejött 72 tagszervezet (magyar agráregyesület) által, közel 6.000 magyar termelőt fognak össze és képviselnek egységesen különböző fórumokon.  Az alapítás óta azon munkálkodnak, hogy lehetőségeikhez mérten megpróbáljanak segítséget nyújtani a mezőgazdasági egyesületeknek, ezáltal a mezőgazdasági termelőknek, a munkájuk sikeresebb és eredményesebb megszervezésében. Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy információt adjanak azon lehetőségekről, melyet a tartományi és a köztársasági kormányok mezőgazdasági politikája biztosít a gazdálkodók számára a termelés és értékesítés folyamatában, az EU integrációs hatások figyelembevételével.

4 Magyar szürke szarvasmarha konferencia
fotó: MAESZ

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésen négy ország képviselői, a szerbiai Bata Erzsébet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnökségi tagja és Nagy Miklós a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke, a szlovákiai Bergendi Artúr a Szlovák Húsmarha Tenyésztők Szövetsége vezetőségi tagja, az Ukrajnából érkezett Gál István a Pro Agricultura Carpatica Alapítvány ügyvezető igazgatója, valamint a Magyarországról érkezett Gáspár Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Nemzeti Agrárgazdaság elnöke, Nagy Géza az MSZTE elnöke és Szőnyi Kinga a MAESZ elnöke a magyar családi gazdaságok helyzetét vitatták meg az Európai Unióban és azon kívül, de megismerhették a jelenlévők az egyes országok agrárpolitikáját, a különféle támogatási rendszereket, valamint az agráriumban dolgozók jelenlegi helyzetét. Bepillantást nyerhettek a konferenciára ellátogatók az első generációs, illetve a már több generációra visszanyúló családi gazdaságok életébe, működésébe.

4 Magyar szürke szarvasmarha konferencia
fotó: MAESZ

Óriási érdeklődés kísérte Anita Supe előadását – magyar tolmács közreműködésével – az egészséges táplálkozásról, amit követően az Igazságok és hazugságok az élelemről című könyvét dedikálta is a szerző.

A konferencián résztvevők a jó gyakorlatok megismerése mellett, kapcsolatokat is építhettek, illetve ellátogattak Truzsinszki Szabolcs, a Szerbiai Szürkemarha Tenyésztők Egyesülete alapítójának tanyájára, valamint a TOP Expora, azaz a topolyai Mezőgazdasági és gazdasági kiállításra, a térség legjelentősebb agrárrendezvényére, ahol lehetőségük volt találkozni helyi kistermelőkkel, gazdasági szereplőkkel is.

Mária evangéliuma
fotó: MAESZ

A konferencia záróeseményére a csantavéri Páduai Szent Antal templomban került sor. Sáfár Mónika és Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművészek, Tolcsvay László Erkel-díjas zeneszerző, énekes, valamint a Pannonia Sacra vegyeskar közreműködésével, Silló Katalin karnagy vezetésével hangzott fel Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockopera oratórikus előadása. A koncert előtt szentmisét celebrált Dobai István plébános atya Földi Márta emlékére, akinek nagy álma volt, hogy a csantavéri bazilikában is felcsendüljön ez az ikonikus mű. A 2019-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt vajdasági szakember – Szabadka Város gazdasági fejlesztéssel foglalkozó titkárságának titkára, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke volt – szoros kapcsolatot ápolt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével, amellyel több közös programot is szervezetek az elmúlt évek folyamán.

Szerző és fotók: MAESZ