július 20, 2024

Lisztharmat elleni szerek: A kéntartalmú szereket ősidők óta alkalmazzák

Lisztharmat elleni szerek

Különösen a hajnali pára és a minimális csapadékkal előforduló nyári kánikula kedvez a károsítók elszaporodásának. A lisztharmatok ellen csak megelőzéssel tudunk védekezni, hiszen az elmúlt év során felszaporodó fertőzőanyag miatt minden évben számolni kell a kerttulajdonosoknak. Rendkívül kártékony, a szőlőnél akár az egész termést is elviheti.

A különböző lisztharmat fajok számos zöldségfélénél, dísznövénynél, gyümölcsfánál (alma, őszibarack) sok gondot okoznak, ugyanakkor a megtalálhatók egy ideje a platánok torzult leveleit okozó lisztharmat félék is.

Lisztharmat elleni védekezés a szőlőben

Lisztharmat elleni szerek

A szőlő esetében nyár folyamán alakul ki a később vegyszernek és hidegnek is ellenálló kazmotécium. Akár az egész termést is elviheti, a népnyelv sérves bogyónak nevezi a beteg berepedezett szemű szőlőt. Az éretlen gombaképletek még jól gyéríthetők, és kénes szerrel közvetlenül szüret után végezhető el. Jó tudni, hogy a kéntartalmú szerek az összes növénynél ősidők óta használt védekező szer a lisztharmat ellen. Az, hogy hányszor kell permetezni több tényezőtől függ: az időjárástól, a szomszédos elhanyagolt szőlőültetvénytől való távolságtól, de az induló fertőzés mértéke is befolyásolja.

Ősszel a karókra és a támberendezésekre mossa rá az eső a göböcskéket, amelyek aztán ontják a spórákat, ezért téli és tavaszi olajos-kénes lemosópermetezést kell végezni.

Virágzásig ismételni kell akár töményebben is, majd a virágzást követően felszívódó gombaölő használata javasolt, például a Bumper 25 C, vagy a Topas 100 EC. A Karathane Star hűvös időben is kiváló eredményt hoz. Későbbiekben javasolt ismét a ként alkalmazni, előfordulhat, hogy szüretig többszöri kezelésre lesz szükség a levelek és a fürtök védelme érdekében. Fontos, hogy a kénes permetezést mindig 25 Celsius fok alatt, késő délután végezzük, a megfelelő dózis betartása mellett.

A felszívódó készítményekkel szemben a gombák rövid idő alatt rezisztensé válnak, ennek megakadályozására időnként kontakt szerre kell váltani, illetve a felszívódók közé kell keverni.

Lisztharmat elleni kénmentes gombaölő szerek

A Karathane Star csak szőlőben engedélyezett, vagy a kevésbé perzselő hatású Thiovit Jet készítmény ajánlható.

Hasznos tippek a lisztharmat ellen

A lisztharmat minden évben felüti a fejét a kertekben és gyümölcsösökben, a felszaporodó fertőzőanyag  gombafonalakkal, vagy szabad szemmel is látható- tudományos nevén kazmotéciummal- göböcskékkel terjed. A különböző lisztharmatok ellen csak preventív módon lehet védekezni. Nagyon fontos, hogy a fertőzést ne engedjük a levelekre, mivel a termésre is könnyedén át tud terjedni. Telepítésnél illetve pótlásnál az ellenállóbb fajtákat részesítsük előnyben, illetve a megfelelő művelésmóddal is megelőzhető: végezzük el mindig a zöldmunkákat, metsszünk szellősen, és N műtrágyát csak mérsékelten szórjunk.