június 17, 2024

Mathiász Jánosra, a kecskeméti szőlőbűvészre emlékezve

mathiász_jános_szőlő

Fotó: kronika.mathiasz.hu

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a szaktárca  közleménye szerint.

Keveseknek adatik meg, hogy nemcsak hazájuknak, de az egész világnak szolgálatot tegyenek – hangsúlyozta a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott előadásában Farkas Sándor, hozzátéve: ehhez nemcsak tudás, tapasztalat és intuíció, de rendkívüli munkabírás és elhivatottság is kellett. Mathiász kecskeméti birtokát tudományos igényességgel kísérletezve, korának legtermékenyebb laboratóriumává fejlesztette.

Világviszonylatban is egyedülálló az a teljesítmény, amellyel borai és szőlői több, mint 200 világversenyen diadalmaskodtak. Méltán nevezhette őt gróf Andrássy Gyula a borok királyának, a szőlők fejedelmének – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy ennek a páratlan munkásságnak kiemelt helye kell, hogy legyen a Magyar Nemzeti Értéktárban, amely a magyarság kiemelkedő teljesítményeinek lajstroma. A sors kíméletlen megnyilvánulása, hogy aki a legtöbbet tette ezért, dédunokája, Mathiász Gábor éppen 100 évvel a géniusz halála után, az idén távozott. Ezért ez a mai nap éppúgy róla is szól, mint ahogy egy kicsit mindazokról, akiknek fontos a magyar borászat és szőlészet ügye – mondta Farkas Sándor.

A szőlő-és borágazat számára nyújtott kormányzati segítségként az államtitkár említést tett az elmúlt másfél évben a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programon keresztül nyújtott 2,2 milliárd forint támogatásról a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére. Újra megnyílt a borpromóciós támogatási lehetőség, eddig már 1,2 milliárd forint támogatást ítéltek oda a pályázóknak. A bormarketing kampányra 2025-ig évente 715 millió forint többletforrást biztosít a kormány – ismertette.

Farkas Sándor a modern, minőségi borkészítés nélkülözhetetlen elemének nevezte a precíz, naprakész technológiát. Ezért, mint mondta, külön figyelmet fordítanak a vidékfejlesztési pályázataink meghirdetésekor a borászati gépek és technológiai berendezések beszerzését célzó támogatásokra. Az elmúlt években összesen 30 milliárd forint jóváhagyott támogatást biztosítottak ezekre a fejlesztésekre.

Ezeken túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében EU-s forrásból 1,5 milliárd forintos keretösszeggel krízislepárlási támogatást biztosított azon termelők részére, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében – tájékoztatott az Farkas Sándor.

Erőt merítve a Mathiász életműből, el kell higgyük, hogy a magyar borászat és szőlészet helye a világ élvonalában van és – borászaink tudásával, ambíciójával, a kormány támogatásával – célul tűzhetjük ki, hogy Magyarország a világ borászati és szőlészeti tudásközpontja legyen – zárta beszédét a miniszterhelyettes.

Az ünnepi megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Budai Campusának kertjében álló Mathiász János mellszobrot.

MTI

Fotó: kronika.mathiasz.hu