június 17, 2024

Mire jó a gyeprács?

GYEPRACS min

A szép zöld gyep a kertes házak egyik fő büszkesége, azonban rengeteg ráfordítást igényel a kialakítása és karbantartása. Bonyolítja a helyzetet, ha a gyep egy részén autóval is közlekedünk, erre az esetre is jó megoldás a gyeprács, amely praktikussága mellett rendezettséget is teremt. Ízlésünktől függően választhatunk természetes köveket, műanyagot, betont, vagy fa gyeprácsot is, az utóbbi viszont kevésbé népszerű a rövidebb élettartama miatt.

Tippek a gyep teherbírásának növelésére

A szép zöld pázsit a különösen sok gondozást igényel, míg tavasszal és ősszel a sok csapadék, nyáron pedig a szárazság miatti rendszeres öntözés jelent nem kis kihívást -habár egyre gyakrabban tapasztaljuk meg a nyári özönvíz szerű esőzéseket is. Ha autóval is közlekedünk, illetve parkolunk a kertben a száraz idő nem okoz problémát , de a kiadós esőzést követően a fellazult talajban a kocsi kerekeivel jelentős kárt okozhatunk. Ugyanakkor a fűben a nagytestű házi állatok, és a kint játszó gyerekek is látványos nyomokat hagyhatnak.

GYEPRACS.3 min

A gyeprács előnye és lerakása

A gyeprács előnye, hogy jelentősen növeli a fű teherbíró képességét, mivel jobban elosztja a terhet, de hasznos lehet a kert nem kívánatos látogatói a vakondok ellen.

Az összképhez fontos, hogy egyes elemek pontos illeszkedjenek, de elsődleges, hogy a talaj megfelelően legyen előkészítve. A munkálatok során a talajt el kell egyengetni, a lerakáshoz murva és homok szükséges. A megfelelő rögzítés azért fontos, mert a rácsok elcsúszhatnak, amely később balesetet is okozhatnak. Előnye a gyeprácsnak, hogy nem kell szegély kialakításával foglalkozni, és ha esetleg kiadós esőzés hatására megsüllyedne, elegendő újra feltölteni.

Fajtái

A gyeprácsok között megtalálható a betonból, műanyagból, és keményfából készült darabok, mindegyiknek más az előnye. Sokan kedvelik a természetes megoldásokat, a fából készült gyeprács hátránya a drágasága mellett az, hogy kevésbé tartós, mint a betonból, és a műanyagból készült.

A műanyag gyeprács előnye, hogy gyorsan telepíthető, házilagosan is egyszerű kivitelezni, megfelelő olyan helyeken ahol jellemzően gyalogosan közlekedünk, illetve csak elvétve állunk be autóval. Ugyanakkor nagy teherbírást igénylő területekre inkább a beton ajánlott. Habár szegély kialakítására nincs szükség, ha mégis telepítenénk, akkor a műanyag típusok nemcsak könnyen vághatók, de egyszerűen illeszthetők.

A beton gyeprács, vagy más néven gyephézagos térkő előnye a hosszú élettartam mellett a hatalmas teherbírás, de a lerakása jóval több munkaórát és talajelőkészítést igényel.