május 20, 2024

Hibiszkusz teleltetése

Hibiszkusz teleltetése

A hibiszkusz kedvelt dézsás növény, azonban a téli hónapokban mindenképp szükséges a fagyvédelemről gondoskodni. Gyakran okoz ijedtséget, hogy a beltérbe állítva sárgulnak a levelei és elveszítheti korábbi pompáját. Ennek oka lehet élettani, de kártevő is okozhatja. Teleltetés során is rendszeresen öntözzük, és ne hagyjuk a földjét kiszáradni.

A hibiszkusz (Hibiscus), mályvacserjeként is ismert az egyik legnépszerűbb dézsás növény. A virágzó hibiszkusz ideális arra, hogy a trópusok hangulatát csempéssze be az otthonunkba. Nagyon sok fajtája ismert, nálunk főként a kínai hibiszkusz, vagy kínai mályvarózsa (Hibiscus rosa-sinensis) a gyakori.  Ha az igényeinek megfelelően tartjuk és gondozzuk, akkor a téli nyugalmi időszak után tavasszal megújul és egész nyáron pompázni fog.

Hibiszkusz teleltetése

A hibiszkusz teleltetése

Mikor az ősz elején elkezd a hőmérséklet tartósan csökkenni, illetve éjszakák már inkább 10-12 Celsius foknál hidegebbek, itt az ideje, hogy a trópusi növényeink, így a hibiszkusz számára is a teleltetés feltételeket megteremtsük. Míg a leander az enyhe mínuszokat is átvészeli, és megfelelő takarással akár a szabadban is átteleltethető, addig a hibiszkuszt, ha nem rendelkezünk számára optimális hellyel (télikerttel), akkor a ház belsejében kell elhelyeznünk. Tavasszal ismét kihelyezhetjük a korábbi helyére, ekkor akár átültethetjük és meg is metszhetjük. A nyugalmi időszak után az öntözést tápoldatozással is egészítsük ki.

Előkészületek

Mielőtt bevinnénk a növényt érdemes alaposan átnézni, és előkészíteni a pihenésre. Nagyon fontos, hogy a betegségektől, és a megbújó apró kártevőktől (levéltetvek, takácsatkák) megtisztítsuk, lemosással, ha erősebb a fertőzés, akkor permetezéssel. Vágjuk le az elszáradt részeket, de akár vissza is vághatjuk.

Hibiszkusz teleltetése

Megfelelő hely

A telelő hibiszkusz számára a 15-20 Celsius fok a legideálisabb. A fűtött szobában tartva viszont gyakori, hogy a levelek sárgulnak és ledobja. Az okok egyrészt élettaniak is lehetnek, de érdemes meggyőződni, hogy nem kártevő behurcolása áll a háttérben.

Öntözése

A telelő hibiszkusz csak mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, a két öntözés között ne hagyjuk a földet kiszáradni.