június 17, 2024

Citromfa gondozása, teleltetése

Citromfa gondozása

A mediterrán növények egyre népszerűbbek hazánkban is, ma már gyakran láthatunk a tetőteraszokon pazar egzotikus pálmafákat és citrusféléket is. A citromfa gondozása nem bonyolult, viszont november tájékán fel kell készülni a teleltetésre, és ilyen tájt meg is metszhetjük.

Mediterrán növények a kertekben és a teraszokon

Egyre több mediterrán stílusú lakópark található hazánkban is, amelyek elmaradhatatlan stíluseleme a Földközi-tenger partvidékének jellegzetes növényei. Ilyenek az egzotikus pálmák, a citrusfélék, vagy a zuhatagszerűen leomló Bougainvillea. Ezek általában dézsában is jól tarthatók, és egyesek viszonylag könnyen teleltethetők, mások viszont komolyabb előkészületet kívánnak a téli hónapok előtt. A citrusfélék (Citrooideae) mint a citrom, a narancs a mandarin jól tarthatók dézsás növényként. Igen népszerű a citromfa (Citrus x limon), amely Perzsiából került a karavánutakon keresztül Európába. A meleg évszakokban hazánkban is mutatós dísze a kerteknek és a teraszoknak.

Citromfa gondozása

A citromfa gondozása

A citromfa gondozása nem bonyolult, de fontos, hogy az igényeinek megfelelő körülményeket alakítsunk ki. Kedveli a sok napfényt, ezért déli fekvésű helyet válasszunk számára. Vízigényes növény és a földjét folyamatosan nedvesen kell tartani. Ültetőközegül legjobb a citrusok számára összeállított virágföld, hetente egyszer tápoldattal is locsoljuk meg. Ajánlott ősszel a teleltetés előtt megmetszeni, így a nyugalmi időszak alatt kevesebb növényi részt kell tápanyaggal ellátnia. A citromfát a fagyok beálltával gyakran tartják szobanövényként, azonban jó tudni, hogy ha tartósan nagyon meleg a szoba hőmérséklete (20-25 Celsius fok), akkor lehullathatja a leveleit, és könnyen elpusztulhat. Tél végétől fokozatosan emeljük a fénymennyiséget, és az öntözések gyakoriságát. Szabadba az aktuális időjárás függvényében március-április környékén vihetjük ki.

Citromfa gondozása

A citrusfélék teleltetése

A citrusfélék teleltetéséről nem árt időben gondoskodni. A felkészülésre a november az ideális, ilyenkor fokozatosan szoktatjuk hozzá a beltéri körülményekhez: egyrészt csökkentjük, és mérsékeljük az öntözést és alacsonyabb hőmérsékletet biztosítsunk.

Átvizsgálás

Az előkészületek fontos lépése a növény alapos átvizsgálása. A citrusfélék érzékenyek a leander kártevőjére a leander pajzstetűre, és a viaszos pajzstetűre.

Megfelelő hely

Teleltetésül alacsony hőmérsékletű, de magas páratartalmú ablakos pincehelyiségben, vagy lépcsőházban tároljuk.

Öntözése

Télen kevés öntözést igényel, azonban a földjét ne hagyjuk kiszáradni.